...

Tri su snjegovića oduševila djecu vrtića iz Otoka

Josip Božićević od topolovine je napravio i obojio dva odrasla i jednog malog snjegovića.

Josip Božičević iz Otoka, vlasnik radnje za uokvirivanje slika, uzgajivač aronije, lješnjaka i šljiva i već 30 godina slikar poznat po vitrajima, akvarelima, pastelima i uljima s motivima slavonskog zavičaja, a autor je i ciklusa od 14 vitraja križnog puta postavljenog u crkvi sv. Antuna u Otoku, izradio je od drva snjegoviće koji su postavljeni u dvorištu novoproširenog i uređenog dječjeg vrtića Pupoljak u Otoku.
Ideju mu je dala kćerka Katarina, koja je ravnateljica otočkog vrtića, kako bi oplemenili okoliš vrtića gdje još nema zelenila i drugog raslinja. Napravio je dva „odrasla“ snjegovića, možda su to mama i tata, i malog, koji sjedi na klupici u dvorištu vrtića.
 

– Dugo slikam, ali skulpturom se nisam bavio, pa sam razmišljao kako napraviti snjegoviće. Odlučio sam trupce topolovine izrezati na oblice, obojiti ih u bijelo i postaviti jednu na drugu kao što se slažu velike grude od snijega za ‘pravog‘ snjegovića. Od tanjih oblica i grana načinio sam šešir, usta i dugmad i obojio ih u crno, a tu je i nos, naravno, obojen u crveno. Dodali smo još šalove i ukrase na šešire. Odlučio sam se za drvo topole jer je lakše od, primjerice, hrastovine, ali svejedno je i ono dosta teško, pa mi je zet Marko morao pomagati u slaganju – kaže Božičević, dodajući da su se mališani iznenadili kada su u ponedjeljak došli u vrtić i ugledali snjegoviće iako u Slavoniji još nije pao snijeg, pa se čude otkud u Otoku snjegovići. Tako će u ljepšem ozračju obilježiti adventske dane koji slijede do Božića.

Nagodinu Josip planira izraditi Orašara od tri metra i razmišlja od kojih materijala ga napraviti, najverojatnije od plastičnih cijevi i zglobova koji se koriste u izradi vodovoda i kanalizacije.

 
Izvor: Glas Slavonije, 1.12.2020.
Autor:Miroslav Flego

Odgovori

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.