Projekt “Proljetnice”

Do ideje i realizacije projekta s temom proljeća došli smo praćenjem interesa djece.

Svaki ugodniji dan koristimo za izlaske van, pa smo tako često u šetnji bližom okolinom . Djeca su zapazila promjene u prirodi koje nam navještaju skori dolazak proljeća. Prvo smo uočili tratinčice, zatim maslačak. 

U suradnji s roditeljima prikupili smo proljetnice i formirali “kutić prirode”. Mogli smo promatrati rezano cvijeće i cvijeće koje smo posadili u posude sa zemljom.  Djeca su došla do zaključka kako  je rezano cvijeće brzo uvenulo, dok je posađeno ostalo.

Ostvarili smo suradnju s djelatnicima komunalnog poduzeća “Vranjevo”. Promatrali smo njihov rad na uređenju parka. Zatim su se djeca mogla okušati u kopanju i sadnji maćuhica. Teta Danica nas je posavjetovala o uzgoju vrtnog cvijeća. Pred obližnjom poljoprivrednom apotekom  smo upoznali sadnice vrtnog cvijeća i drvenastog ukrasnog bilja.

Upoznali smo mikroskop, i imali mogućnost promatranja dijelova lista.

Sudjelujemo u projektu “Godina čitanja 2021.”, pa smo čitali priče o  cvijeću, upoznali slikovnicu ”Plesna haljina žutog maslačka”, Sunčane Škrinjarić, naučili pjesmice i recitacije o proljetnicama, igru s pjevanjem “Proljeće”.

Svoje ekspresije smo izražavali u likovnim aktivnostima koristeći tehnike kolaža, otiska, crtanja i slikanja.

U imitativnoj igri “Cvjećarna” prodavali smo i kupovali cvijeće.

Cilj projekta je bio poticati djecu na promatranje i opažanje  promjena u prirodi, stjecanje informacija o proljetnicama, te osvještavanje uloge čovjeka u očuvanju prirode. 

Odgojiteljice Marina Lombarović i Anamarija Trutin

 

{unitegallery pppcel}

Odgovori