...

Pahuljice, padajte meke i guste

Ovom temom tjedna na dahnula nas je prognoza koja nam je dala malo mašte na volju.

Tema su nam“pahuljice”. Kroz razne likovne aktivnosti djeca su pokazala svoju  „snježnu“ kreativnost. Radili su 3D pahuljice (karton, tempere, ljepilo, štapići) s kojima su mogli dočarati “pravu” pahulju. Ukrašavali su predloške pahuljica svilenim papirom, pravili otiske pahulje te posipali solju što je dalo još veći doživljaj meke i kristalne pahulje.

U matematičkoj aktivnosti pokušavali su povezati simbol broja s brojem pahuljica (šarene rukavice spajali su špagom i spajalicom, brojevi su do 10). Također, u predčitalačkoj aktivnosti potiču i razvijaju  se predvještine čitanja. One uvode dijete u svijet  funkcioniranja i karakteristika pisanog jezika prije nego što počne formalno učenje čitanja i pisanja. Zato sam prilagodila ovu aktivnost našoj temi i izradila “snježnu abecedu”, ponudila djeci par riječi ispisanih na karticama, brašno te sol što ih lako može podsjetiti na snijeg. Za kraj tjedna bilis morazigrani te sam pripremila igru “ravnoteže” gdje sam pripremila plavu traku, zalijepila na pod te raširila pahuljice/grude po traci. Praviloi gre je skupljati pahuljice na jednoj nozi i tako održavati ravnotežu. Pobjednik je onaj tko uspije skupiti pahuljice bez padanja. Djeci sam priredila i razne prikladne grafomotoričke vježbe te igru “memory pahuljice”.

I zakraj,odigrali smo igru “Grudom pogodi i nagradu osvoji”, poslagali smo čaše u piramidu, pripremili grude od bijelog papira te tko sruši najviše čaša, pobjenik je. Ovaj tjedan bio je baš veseo, razigran i pun mašte i kreativnosti, a u petak nam je paoi prvi snijeg. Djevojčica T.Đ. veselo je ušetala u sobu dnevnog boravka i rekla: “Vani padaju sitne pahuljice”. Djeca su bila jako sretna i uzbuđena.

Odgojiteljica: Marija Peranović

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.