Stručni članci

Koje su najbolje didaktičke igračke?

U moru igračaka, koje možemo naći na tržištu, često se pitamo koja je prava, zaista kvalitetna igračka za naše dijete i gdje kupiti igračku koja će zadovoljiti osnovne pedagoške, ali i sigurnosne kriterije.      (više…)

Rečenica koju uvijek trebate reći kad disciplinirate djecu
Rečenica koju uvijek trebate reći kad disciplinirate djecu

Kada vaše dijete bježi, grize, udara, vrišti, gura, grabi ili se općenito ponaša drsko i prkosno – želite promijeniti to ponašanje, to se podrazumijeva. Naravno, ne treba ni naglašavati da će dijete prirodno prerasti takvo ponašanje kada nauči više samokontrole, ali što učiniti u međuvremenu? (više…)

Šmrkavcima je mjesto vani!
Šmrkavcima je mjesto vani!

Želimo skrenuti pažnju na velike greške koje roditelji najčešće čine čim djetetu procuri nosić.  (više…)

Igrom protiv strahova
Igrom protiv strahova

Jako je važno da poštujete djetetov strah. On može biti totalno besmislen, ali besmisleni su sigurno i neki odrasli strahovi, poput onog od pauka ili zmija…

(više…)

Dijete bjesni, što da (mu) radim?
Dijete bjesni, što da (mu) radim?

Kad mala djeca imaju izljeve bijesa, roditelji vide samo posljedicu u ponašanju, a ustvari se trebaju zapitati kako se dijete osjeća da se to manifestira kroz reakcije bijesa. S druge strane, nije isključeno da odrasli misle kako dijete ne treba osjećati bijes, jer mu je život lak i lijep, sve mu je pruženo što poželi. Ali, to nema nikakve veze s tim…

(više…)

Zašto neka djeca mucaju?
Zašto neka djeca mucaju?

Oni koji mucaju znaju što žele reći. Možda su istu riječ ili rečenicu na kojoj sada
mucaju već stotinu ili tisuću puta ranije točno izrekli rekli, no ovaj put usprkos svim nastojanjima, ne mogu je izgovoriti lako i glatko!

(više…)

DIJETE I IGRA
DIJETE I IGRA

Što je igra?
Igra je slobodna, spontana aktivnost koja proizlazi iz unutrašnje djetetove potrebe.
Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

(više…)