Advent u Gusjenicama

Prosinac je u dječjem vrtiću najradosniji mjesec u godini kada sve aktivnosti imaju jednu posebnu emotivnu notu.  

Stoga smo nastojali, za vrijeme iščekivanja  svih blagdana , stvoriti  pozitivno ozračje, puno  zabave i smijeha kako bi ih djeca doživjela što ljepše. U skupini  Gusjenice  djeca su sa velikom zanimanjem sudjelovala u svim aktivnostima koje su bile usmjerene na pripreme za  blagdane sv.   Nikole, sv. Lucije i Božića.

Izradili smo adventski  vijenac i  iščekivali  svaki ponedjeljak  da zapalimo novu svijeću uz pjevanje prigodnih pjesama.  Slikovnim porukama iz  adventskog kalendara  lakše smo  pratili dane do Božića. Blagdan sv. Lucije  obilježili smo sijanjem  pšenice, djeca su se  brinuli o njoj , promatrali njen rast i na Badnjak je odnijeli  u svoju obitelj.

Na samom početku adventa došao  nam je dragi starac  sv.  Nikola.  Djeca su bila jako uzbuđena  kad je sv. Nikola  ušao u sobu koja uvijek zvoni pjesmom i dječjim smijehom. Radosno  je saslušao djecu, koja su ga pozdravila pjevajući pjesmu Sveti Niko svijetom šeta, pohvalio ih je i obradovao slatkim poklonima. Vjerojatno najsretniji dio adventa je bio oslikavanje  i čišćenje čizmica a djeca su  svoje "slikarske vještine"  iskazali prstima i kistom.

Na razini vrtića obilježili smo  adventsko vrijeme  kićenjem bora. Djeca su sama izrađivala lampice za bor, bojala štapiće u obliku sobova i borova, borove od češera, slikanje prstićima, pluto čepovima , djeda Božičnjaka oslikavanjem svoga dlana. Empatiju prema životinja i brizi za njih stvorili smo  hranjenjem soba. Izradom razne didaktike  djeci smo približili značenje i radost Božića. Za doživljaj uređenjem sobe dnevnog boravka i hodnika dječjim radovima.Pričama, recitacijama likovnim i glazbenim aktivnostima  nastojali smo djeci  približiti značenje svih blagdana.

Dio blagdanskog ugođaja u skupini Gusjenice prenosimo Vam fotografijama.

Odgojiteljice Anica Tominac i Katica Pućo